close

 

Ζωή Βαλάση

http://www.haef.gr/chilias/greek/lit/art/n01pht.gif

Από το 1976, γράφει βιβλία για παιδιά, παραμύθια, μικρές ιστορίες και έργα για θέατρο και κουκλοθέατρο καθώς και έργα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Για τους μεγάλους γράφει σπάνια και κυρίως βιβλία που τους βοηθάνε να καταλάβουν τον κόσμο των παιδιών. Είναι επίσης κριτικός. Από το 1975 ως το 1987 είχε τακτική στήλη κριτικής σε καθημερινή εφημερίδα γράφοντας συγχρόνως άρθρα για την παιδική λογοτεχνία σε άλλες εφημερίδες και περιοδικά ή μιλώντας για το παιδικό βιβλίο στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Αν και σπούδασε Νομικά κι ασχολήθηκε λίγο με τη δικηγορία, έγινε διδάκτωρ της Φιλολογίας και διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το μάθημα "Λογοτεχνία και Βιβλία για Παιδιά"

Είναι παντρεμένη με τον Διονύση Βαλάση και έχουν τρία παιδιά.

 

 

Έργα

1.   Νάνι, το κρίνο της αυγής

2.   Το ασώματο θεριό

3.   Το ψηλότερο μπαλκόνι του κόσμου

4.   Ο γενναίος Γιάννης Τηγάνης

5.   Το χρυσό στεφάνι

6.   Το ναυτάκι

7.   Ο κλέφτης των αστεριών

8.   Μυθολογία. Μικρή Ανθολογία 2

9.   Η πούλια και ο αυγερινός

10.   Το τεσσαροφύλλι

11. Τα δώρα του αγέρα

12. Αισώπου Μύθοι

13. Ήλιος Ήλιος και Βροχή

14. Το καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων

15. Μυθολογία

16. Η παράξενη Νύχτα

17. Η τρελή Αποκριά

18. Ο χιονάνθρωπος της Πρωτοχρονιάς

19. Η χώρα των πουλιών

20. Ο Ζαχαράκης

21. Η Χρυσομαλλούσα

22. Σχολείο Παιχνιδιών

23. Το φεγγαράκι πάει εκδρομή

24. Ηλιοστάλαχτη

25. Ιστορίες του Ασημένιου Δάσους

26. Ο Βασιλιάς και τ' αηδόνι

27. Τα τρία δώρα

28. Η επανάσταση ονείρων

29. Η τελευταία μάγισσα

30. Τα μαγικά μολύβια

31. Τα παιδιά που φέρανε την ειρήνη 

 

Νάνι, το κρίνο της αυγής

Εκδόσεις: Κέδρος, 2011


Το ασώματο θεριό
Μελέτη για τα νανουρίσματα, και νανουρίσματα, αυτά τα μικρά ποιητικά αριστουργήματα που επινοεί η μάνα καθώς αποκοιμίζει το μωρό της. Στο CD που συνοδεύει το βιβλίο, τα νανουρίσματα αποδίδονται με σύγχρονη αντίληψη- με μελωδίες, απαγγελίες, σιγοψιθυρίσματα που δημιουργούν ένα σύμπαν τρυφερότητας και ονειροπόλησης.

 

Πίσω στα έργα

Το ασώματο θεριό

Εκδόσεις: Κέδρος, 2008


Το ασώματο θεριό
Το βιβλίο αυτό μιλάει για το πώς εξαφανίστηκαν οι δράκοι από τον κόσμο μας και ποιοι τους πολέμησαν. Κάποια παλιά και κρυμμένα βιβλία μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήματα του τύπου αν οι δράκοι έχουν μεταμορφωθεί σε ανθρώπους και μας κοροϊδεύουν.

 

Πίσω στα έργα

 

 

 

Το ψηλότερο μπαλκόνι του κόσμου

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα 2006
Το ψηλότερο μπαλκόνι του κόσμου
Το βιβλίο μας αφηγείται την ιστορία ενός άρχοντα που ήταν φαντασμένος, κουτός και άχρηστος και που δεν ήξερε να παίζει, να διαβάζει αλλά και ούτε να τραγουδήσει.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ο γενναίος Γιάννης Τηγάνης

Εκδόσεις: Κέδρος, 2004

Κάποτε, οι άνθρωποι, τα θεριά, οι δράκοι είχαν πολλές σχέσεις μεταξύ τους. Στον κόσμο των θεριών και στον κόσμο των ανθρώπων υπήρχαν καθημερινά πάρε δώσε όμως αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να ανησυχούν κάποιοι και να αναρωτιούνται αν οι άνθρωποι έχουν μεταμορφωθεί σε δράκους και μας ξεγελούν.

 

Πίσω στα έργα

 

 

 

Το χρυσό στεφάνι

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2004

Το χρυσό στεφάνι
Ένα βιβλίο με δεκατέσσερα παραμύθια και μύθους από όλον τον κόσμο, έχοντας  όλα σαν κοινό γνώρισμα τον αγώνα. Μας μιλάει για αγώνες Ταχύτητας και Άλματος για Σκυταλοδρομία, για Τοξότες και Δισκοβόλους, για κολύμβηση και γενικά για αγώνες που δεν γίνονται για το στεφάνι της δόξας αλλά για την επιτυχία του συνόλου. 

 

Πίσω στα έργα

 

 

 

Το ναυτάκι
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2002Ήταν ένα μικρό παραπονεμένο ναυτάκι. Κυβερνούσε ένα μικρούτσικο σκαρί. Μόνο αυτό και κανείς άλλος στο καϊκάκι του, όπου πλάγιασε μια νύχτα και στο όνειρό του είδε ότι πετούσε. Ονειρο ολοζώντανο, γιατί τα μαλλιά του σαν να τα είχε αναδέψει ο πελαγίσιος άνεμος. Ονειρο που το ξεσήκωσε το ναυτάκι.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ο κλέφτης των αστεριών

Έκδοσεις: Ελληνικά Γράμματα, 1999


Θεατρικά έργα που απευθύνονται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Τα θέματα προέρχονται από τις καθημερινές εμπειρίες, από τον κόσμο της φαντασίας και από τα σύγχρονα προβλήματα.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Μυθολογία . Μικρή Ανθολογία 2

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 1997.

Η ελληνική Μυθολογία είναι ένα θαυμαστό σύνολο μύθων αξεπέραστης ποίησης, χάρης και ωραιότητας. Περιγράφει τη ζωή και τις περιπέτειες θεών και θεοτήτων, ηρώων, βασιλιάδων, αλλά και ανθρώπων που βιώνουν με τρόπο μεγαλειώδη τη θνητή τους μοίρα. [...] (Από τον Πρόλογο του βιβλίου)

 

Πίσω στα έργα

 

 

Η πούλια και ο αυγερινός

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 1997

Η Πούλια και ο Αυγερινός δεν ήταν πάντα αστέρια. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν παιδιά. Ήταν δύο αδελφάκια που δεν έπρεπε ποτέ να χωρίσουν...

Πίσω στα έργα

 

 

Το τεσσεροφύλλι

Εκδόσεις: Κέδρος, 1996


Σκοπός αυτής της ανθολογίας λαϊκών παραδόσεων είναι να προσφέρει στα παιδιά την απόλαυση αυτού του είδους του λαϊκού λόγου, αλλά και να τους γνωρίσει διάφορες δοξασίες και πεποιθήσεις του λαού που έχουν περάσει και στον έντεχνο λόγο, στην καθημερινή ζωή, σε πολλές μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Τα δώρα του αγέρα

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή1995

 

Το βιβλίο αυτό περιέχει πέντε παραμύθια. Μιλάει για ένα αστέρι που έπεσε από τον ουρανό κι έγινε κορίτσι, τον δράκοντα της Ανατολής, τα καλικαντζαράκια που βγαίνουν τις γιορτές των Χριστουγέννων, τη μαγεμένη μυγδαλιά,  το τραγούδι του μοναχικού κάκτου.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Αισώπου Μύθοι

Εκδόσεις: Το Άδυτον, Αθήνα 1995

 

http://www.books.gr/Images/Products/Thumbs/4026840.jpg

Στους μύθους του Αισώπου δίνονται αλληγορικά τα ελαττώματα των ανθρώπων με σκοπό να διδαχθεί ο αναγνώστης. Και βέβαια σατιρίζονται όλα αυτά τα ελαττώματα όπως το ψέμα, η υπεροψία, η πλεονεξία.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ήλιος Ήλιος και Βροχή

Εκδόσεις: Κέδρος, 1995

 

Η ιστορία της κυρα-Βροχίτσα και τη μπουγάδα της όπου άλλοτε το μαντήλι κι άλλοτε ο Ήλιος είναι η αφορμή για να συμβεί κάτι καλό στους ανθρώπους. κι άλλοτε οι άνθρωποι τον βαριούνται τον Ήλιο και παρακαλούν να 'ρθει η Βροχίτσα.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Το καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 1995

 

Νύχτα Χριστουγέννων και τα παιχνίδια διασκεδάζουν ώσπου εμφανίζεται το καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων το οποίο ζητά από τα παιχνίδια να μείνει μαζί τους. Μετά από τις συσκέψεις που κάνουν τα παιχνίδια του επιτρέπουν να μείνει λέγοντας ότι "όλου του κόσμου τα παιδιά η αγάπη τ' αγκαλιάζει".

 

Πίσω στα έργα

 

 

Μυθολογία

Εκδόσεις: Το Άδυτον 1995

 

Μάχες με Τιτάνες και Γίγαντες, μύθοι που μιλούν για τη δημιουργία του κόσμου και για τους θεούς Κρόνο, Ρέα, Διόνυσο, Ήφαιστο και Προμηθέα. Ακόμα αναφέρεται στους μύθους του Μελέαγρου και της Αταλάντης, του Πελία και της Άλκηστης, του Τάνταλου, του Σίσυφου και άλλων. Τέλος,μαθαίνουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για την προέλευση των ονομάτων της Ευρώπης, των Μυρμιδόνων και του Λυκαβηττού.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Η παράξενη Νύχτα

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 1995

 

Το βιβλίο αυτό περιγράφει την ιστορία ενός ξυλουργού, ενός ζωγράφου και μιας μοδίστρας που επιθυμούν να πάμε σε μια γιορτή με τον όρο να έχουν παιδιά , όμως οι ήρωες μας δεν έχουν. Μέχρι που τους έρχεται η μια καταπληκτική ιδέα, ο ξυλουργός κατασκευάζει μια ξύλινη κούκλα, ο ζωγράφος αναλαμβάνει να την ζωγραφίσει και η μοδίστρα της ράβει ρούχα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα  τους δεχτούν τα παιδιά ως γονείς της κούκλας. 

 

Πίσω στα έργα

 

 

Η τρελή Αποκριά

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα,1995

 

Μια ιστορία που γελοιοποιεί το φόβο των παιδιών για τους δράκους. Στην ιστορία μας ένας δράκος ορμάει στα μασκαρεμένα παιδιά που διασκεδάζουν. Ο ήρωας μας όμως ο Βλάχος Χαραλάμπης τον αντιμετωπίζει πολύ έξυπνα και τον εξουδετερώνει.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ο χιονάνθρωπος της Πρωτοχρονιάς

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα,1995

 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ο μόνος τρόπος για να ζήσει ο  Χιονάνθρωπος μια ολόκληρη νύχτα είναι να μοιράσει τα δώρα που θα του φέρει ο Αϊ-Βασίλης στα παιδιά. Έτσι ο  Χιονάνθρωπος μοιράζει τα δώρα στα ζώα και στα ξωτικά που του παραπονιούνται με αποτέλεσμα να γίνει ο ίδιος Αϊ-Βασίλης δίνοντας τους χαρά και ευτυχία. 

 

Πίσω στα έργα

 

 

Η χώρα των πουλιών

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 1995

 

Στη χώρα των πουλιών ζει ένας βάναυσος βασιλιάς με τους φρουρούς του. Μέσα στον παραλογισμό του απαιτεί από όλα τα πουλιά κελαηδούν όπως το αηδόνι αλλιώς τα απειλεί με φυλάκιση. Έτσι και γίνεται. Φφυλακίζει όλα τα πουλιά, όμως αυτά επαναστατούν μελωδικά με τη βοήθεια του αηδονιού και καταφέρνουν να διώξουν τον βασιλιά.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ο Ζαχαράκης

Εκδόσεις: Λωτός, Αθήνα, 1993

 

Μια βασιλοπούλα που θέλει να παντρευτεί παραγγέλνει σε μια μάγισσα να της φτιάξει ένα γαμπρό, που τον ονομάζει Ζαχαράκη. Για να αποδείξει την αξία του ο Ζαχαράκης περνάει από δοκιμασίες έχοντας όμως αντίπαλο του τον ραδιούργο συμβουλάτορα. Θα καταφέρει τελικά να παντρευτεί τη βασιλοπούλα;

 

Πίσω στα έργα

 

 

Η Χρυσομαλλούσα

Εκδόσεις: Λωτός, 1993

 

http://www.perizitito.gr/images/T/b90734.jpg

Η πεντάμορφη Χρυσομαλλούσα ζει μέσα σε ένα πανύψηλο πύργο χωρίς πόρτα και χωρίς σκάλα. Οι μόνοι που την γνωρίζουν είναι τα πουλιά, γιατί από τους ανθρώπους δεν την ξέρει κανείς. Ώσπου μια μέρα ο γιος του ψαρά που γνώριζε την γλώσσα των πουλιών μαθαίνει για τη  Χρυσομαλλούσα και πάει να την συναντήσει.

 

Πίσω στα έργα

 

 

 

Σχολείο Παιχνιδιών

Εκδόσεις: Λωτός 1991

 

Η Ξανθούλα, ένα μικρό κορίτσι, προσπαθώντας να μάθει τις μέρες της εβδομάδας, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να τις θυμάται ούτε με τη σειρά,  ούτε όμως και σκόρπια. Έτσι, οι φίλοι της είναι αναγκασμένοι να βρουν τρόπους για να την βοηθήσουν.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Το φεγγαράκι πάει εκδρομή

Εκδόσεις: Λωτός 1991

 

Το φεγγαράκι ήθελε να πάει  εκδρομή και αποφάσισε να  ζητήσει τη γνώμη του Ζέφυρου που το συμβούλεψε να πάει στη Γη.  Όμως να δεν ήξερε τι να πάρει μαζί του και αποφάσισε να ρωτήσει τον πύραυλο ο οποίος ερχόταν από τη γη. Αυτός του περιέγραψε τι συμβαίνει κάθε μήνα του χρόνου στη γη, κάνοντας έτσι το φεγγαράκι να τρέχει για εφόδια .

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ηλιοστάλαχτη

Εκδόσεις: Λιβάνης 1990

 

http://www.perizitito.gr/images/T/b90737.jpg

Η Ηλιοστάλαχτη ένα δωδεκάχρονο κορίτσι και κόρη μιας καλής γυναίκας την οποία, επειδή της την  έστειλε ο Ήλιος, πρέπει να την επιστρέψει σε αυτόν, αφού αυτή ήταν η συμφωνία τους. Όμως η μητέρα η οποία αγαπά την Ηλιοστάλαχτη δεν θέλει να την επιστρέψει στον Ήλιο και καταπατά την συμφωνία τους.  Ο Ήλιος όμως βρίσκει τρόπο και την παίρνει στο παλάτι του. Η Ηλιοστάλαχτη στο παλάτι ζει πλούσια, αλλά θέλει να γυρίσει πίσω στη μητέρα της και πείθοντας έτσι τον Ήλιο να την αφήσει.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ιστορίες του Ασημένιου Δάσους

Εκδόσεις: Κέδρος 1990

 

Η Φεγγαρένια η νονά του Δάσους, γίνεται φίλη με  τα ζώα,  τα πουλιά, τα φυτά και τα έντομα. Έντονα, πουλιά, φυτά και ζώα συνεργάζονται, για να προστατέψουν το Δάσος από τους κινδύνους. Μια οικογένεια που της αρέσει η ζωή στο Δάσος επισκευάζει έναν παλιό μύλο με τη βοήθεια των παιδιών και των φίλων και περνάνε τα πιο ωραία Χριστούγεννα.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ο Βασιλιάς και τ' αηδόνι

Εκδόσεις: Γνώση 1989

 

http://www.perizitito.gr/images/T/b78442.jpg

Στη χώρα των πουλιών ζει ένας βασιλιάς σ' ένα τεράστιο παλάτι. Μαγεμένος απ' το τραγούδι ενός αηδονιού, το προστάζει να μάθει σ' όλα τα πουλιά το ίδιο τραγούδι για να του το τραγουδήσουν. Το αηδόνι προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς κάθε πουλί είχε και διαφορετική φωνή. Τότε, ο βασιλιάς έκλεισε τα πουλιά σε κλουβιά κι εκείνα τραγουδώντας όλα μαζί κατάφεραν να κερδίσουν την ελευθερία τους.

 

Πίσω στα έργα

 

 

 

Τα τρία δώρα

Εκδόσεις: Α.Σ.Ε. 1987

 

Ένας γέρος φυτεύει ένα φασόλι από το οποίο φυτρώνει μια τεράστια φασολιά. Σκαρφαλώνοντας στην φασολιά συναντάει την Καλή του Μοίρα η οποία του δίνει   ένα καλάθι που βγάζει φαγητά. Όταν ο κακός βασιλιάς  το μαθαίνει  βάζει τον υποστράτηγο του να το κλέψει. Η Μοίρα δίνει στον γέρο ένα χρυσό καρύδι που βγάζει ρούχα. Και ξανά ο βασιλιάς βάζει πάλι τον υποστράτηγο να το κλέψει. Το ίδιο συμβαίνει όταν η Μοίρα του δίνει ένα ντέφι όμως τα πράγματα με το ντέφι δεν είναι έτσι όπως τα νομίζει ο Βασιλιάς

 

Πίσω στα έργα

 

 

Η επανάσταση ονείρων

Εκδόσεις:  Γνώση 1986

 

Γνωστοί ήρωες από όλα τα παραμύθια αλλάζουν ρόλους και προσαρμόζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τα δεδομένα του εικοστού αιώνα αντιγράφοντας  τη ζωή των ανθρώπων και αυτό γιατί θέλουν να γίνουν αγαπητοί στα παιδιά.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Η τελευταία μάγισσα

Εκδόσεις:  Γνώση 1982

 

Τα μάγια του καλού και του κακού μιας μάγισσας, τα οποία ήθελε να τα δώσει στους αστροναύτες, πέφτουν στην γη όταν αυτή εγκαταλείπει το φεγγάρι  μαθαίνοντας από τον Ήλιο για τους πυραύλους και άλλα σχετικά. Το βάρος τώρα όμως πέφτει στους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να τα μαζέψουν για να μην γίνουν άνω κάτω.

 

 

 

Τα μαγικά μολύβια

Εκδόσεις: Κέδρος 1981

 

Μια ηλιαχτίδα, η Τρελούτσικη, μαθαίνει τα χρώματα, οργανώνει αποκριάτικο γλέντι στον ουρανό, μιλάει και χαίρεται τον ελεύθερο χαρταετό και διώχνει τον πόλεμο στην παρέλαση των στρατιωτών. Με τα μαγικά μολύβια που της χαρίζει ο πατέρας της ο Ήλιος, χαρίζει την Ειρήνη στη γη, φτιάχνει το ωραιότερο στεφάνι της Πρωτομαγιάς και γίνεται "αλμυρός ήλιος" για να χαίρονται τα ζώα και τα φυτά της θάλασσας.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Τα παιδιά που φέρανε την ειρήνη

Εκδόσεις: Εκδόσεις των Επτά 1977

 

Η Ειρήνη την οποία αναζητούν τα παιδιά τους ζητά να φέρουν την Άνοιξη και αυτή με τη σειρά της ζητά τα χελιδόνια. Τα παιδιά καταφέρνουν να βρούν τα χελιδόνια  όμως εκείνα για να έρθουν τους ζητούν τα λουλούδια. Έτσι, ξεκινούν να φυτεύουν λουλούδια και τελικά έρχεται η Ειρήνη.

 

Πίσω στα έργα