close

Παπάκου-Λάγου Αυγή

 

 

Η Παπάκου-Λάγου Αυγή κατάγεται από τη Φθιώτιδα. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Εργάστηκε στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η πρώτη της παρουσία στην Παιδική Λογοτεχνία έγινε το 1962, με το βιβλίο της: Η Νεραϊδογέννητη. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου: παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα, μυθιστορηματικές βιογραφίες, ποιήματα, θέατρο, λαογραφία. Τιμήθηκε από τον «Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου», με το βραβείο: «Πηνελόπη Δέλτα», αλλά και πολλές άλλες οργανώσεις και ιδρύματα. Συμμετείχε ενεργά στους αγώνες για την Ειρήνη και την ισοτιμία της Γυναίκας.

 

 

 

 

Λογοτεχνικά Έργα

 

1.    Ευρύλοχος Αλεύα ο Λαρισαίος

2.    Κυνηγώντας τ' άπιαστο

3.    Ανδρόνικος Α Κομνηνός ο Φιλόλαος

4.    Το λυκαυγές του πολιτισμού

5.    Η πέτρα της φιλίας και άλλα δύο παραμύθια

6.    Το φιλί της ζωής

7.    Το ρομποτάκι της συνεννόησης

8.    Θεοδώρα, Η Τραπεζούντια πριγκίπισσα

9.    Η γυναίκα στο παραδοσιακό παραμύθι

10. Παιχνίδι με τον πατέρα -Ο κλήδονας

11. Πού βρίσκεται το καστανόδασος

12. Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι

13. Το παραμύθι του παππού και άλλες ιστορίες

14. Το λουλούδι της αγάπης και άλλες ιστορίες

15. Ο μικρός ναυπηγός και οι φίλοι του

16. Μην κλαις μικρούλα μου

17. Ο χαρούμενος γυρισμός

18. Το δάσος κι ο κόσμος του

19. Το μυστικό του πατέρα

20. Η Μακεδονία στο μύθο και τα παραμύθια

 

 

Μελέτες

 

21. Λαϊκά παραμύθια της Στερεάς Ελλάδας

22. Η τροχιά του πολιτισμού

23. Η γυναίκα στο παραδοσιακό παραμύθι

 

 

 

 

Ευρύλοχος Αλεύα ο Λαρισαίος

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή, 2006

Ο Ευρύλοχος Αλεύα, Λαρισαίος είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία του ομώνυμου υπαρκτού προσώπου, σύγχρονου του νομοθέτη Σόλωνα του Αθηναίου, στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. Ο Ευρύλοχος, μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, κυβέρνησε με σύνεση και κράτησε ενωμένη τη Θεσσαλία, που μαζί με τα υποτελή σ’ αυτή φύλα ξαπλωνόταν από τον Όλυμπο μέχρι τις Θερμοπύλες. Πρωτοστάτησε στον Α' Ιερό Πόλεμο που κήρυξαν οι Αμφικτύονες των Δελφών, πρώτα κατά της πόλης Κίρρας και ύστερα κατά της Κρίσας. Σαν αρχιστράτηγος του συμμαχικού στρατού διακρίθηκε για τη γενναιότητά του. Βοήθησε στην επέκταση και σε άλλες πόλεις-κράτη, της Αμφικτυονίας του Μαντείου των Δελφών.

Πίσω στα έργα

 

 

Κυνηγώντας τ' άπιαστο

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή, 2003

 

 

Το Κυνηγώντας τ' άπιαστο είναι μια συλλογή 12 διηγημάτων, στην οποία με κοινωνική ευαισθησία, τρυφερότητα ανατέμνει καθημερινά περιστατικά. Τα θέματά της είναι η ανεργία, η μετανάστευση, η περιβαλλοντική ευαισθησία, η διεκδίκηση λύσεων για οξυμμένα προβλήματα, η λαογραφική καταγραφή εθίμων που χάνονται. Ο αγώνας για τη ζωή, η καθημερινή βιοπάλη διαπερνά ως συνδετικός ιστός όλα τα διηγήματα που περιλαμβάνονται σ' αυτή τη συλλογή. Ανάμεσα σ' αυτά υπάρχουν και τρία διηγήματα, στα οποία περιγράφονται χριστουγεννιάτικες ιστορίες με τα έθιμα της γιορτής

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ανδρόνικος Α Κομνηνός ο Φιλόλαος

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή, 2002

 

 

Ο αιώνας των "Κομνηνών" τελειώνει με τον Ανδρόνικο Κομνηνό που, έξω από τα μεγάλα του χαρίσματα, είχε αποκτήσει με την πολυτάραχη ζωή του μια πολύτιμη πείρα και είχε επισημάνει τη γάγγραινα που κάθε φορά κατέτρωγε την αυτοκρατορία. Πήρε το θρόνο με τη βοήθεια του λαού και σ' αυτόν στηρίχτηκε, σαν το μόνο ζωντανό κύτταρο της αυτοκρατορίας. Σκοπός του, ν' ανασυγκροτήσει εσωτερικά το Κράτος, ν' ανορθώσει τα οικονομικά κι όταν θα γινόταν αυτό δυνατό, να χτυπήσει τους Σελτζούκους που όλο και προχωρούσαν στη Μ. Ασία απειλητικά. Τ' αρχοντολόι παραγκωνίστηκε όσο κρατούσε κι οι Νορμανδοί καιροφυλακτούσαν...

 

Πίσω στα έργα

 

 

Το λυκαυγές του πολιτισμού

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή, 1999

 

 

Το βιβλίο αναφέρεται στον καταμερισμό…

 

Πίσω στα έργα

 

 

Η πέτρα της φιλίας και άλλα δύο παραμύθια

Εκδόσεις: Ιωλκός, 1998

 

 

Πίσω στα έργα

 

 

 

Το φιλί της ζωής

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή, 1998

 

Ένα ταξίδι στο δάσος μαζί με τον μικρό Λάμπη, όπου μαζί του μαθαίνουμε το μαγικό ταξίδι της ζωής, τόσο του ίδιου του δάσους, αλλά και στη συνέχεια της ίδιας της ζωής. Τα δέντρα διηγούνται ιστορίες στον Λάμπη και αυτός μαθαίνει πράγματα που τον κάνουν να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε το δάσος.

Πίσω στα έργα

 

 

Το ρομποτάκι της συνεννόησης

Εκδόσεις: Πλοηγός, 1995

 

 

Τα ποντίκια, επιδιώκουν τη συναδέλφωση και την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Στέλνουν τέσσερις συντρόφους τους για να παρατηρήσουν τη ζωή και την πρόοδο των ανθρώπων. Γνωρίζουν τα προβλήματα της πόλης και ταυτόχρονα, σ' ένα εργοστάσιο, ανακαλύπτουν ένα ρομποτάκι, τελευταίο επίτευγμα της τεχνολογίας. Αποφασίζουν να το χρησιμοποιήσουν για να επιτύχουν τη συμφιλίωση. Επειδή βιάζονται δεν ολοκληρώνουν το σχέδιό τους. Πετυχαίνουν όμως να μεταφέρουν το μήνυμά τους στους ανθρώπους.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Θεοδώρα, Η Τραπεζούντια πριγκίπισσα

Εκδόσεις: Κυριακίδη Αδελφοί, 1994

 

 

Στην Τραπεζούντα βασίλευε για δώδεκα χρόνια ο Καλοϊωάννης Δ΄, ο Μεγάλος Κομνηνός. Ο αυτοκράτορας αναγκάστηκε να παντρέψει την κόρη του Θεοδώρα με το Χασάν, έναν ηγεμόνα της περιοχής, για να προστατεύσει την Τραπεζούντα από τους Οθωμανούς. Η Θεοδώρα σε όλη τη διάρκεια της ζωής της επηρέαζε το σύζυγό της με την ομορφιά και τη μόρφωσή της. Στα 1461, η Τραπεζούντα πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς. Ο Χασάν σύναψε συμμαχία με τους Δυτικούς κατά των Οθωμανών, η οποία απέτυχε. Η Θεοδώρα δεν έχασε το κουράγιο της. Ηγήθηκε μαζί με το Χασάν εκστρατείας εναντίον των Τούρκων. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η αγάπη της για την πατρίδα της παρέμεινε ζωντανή μέχρι το θάνατό της.

 

Πίσω στα έργα

 

 

 

Παιχνίδι με τον πατέρα -Ο κλήδονας

Εκδόσεις: Ηράκλειτος, 1992

 

 

Το βιβλίο αυτό περιέχει δυο θεατρικά έργα. Στο πρώτο, ο κυρ Μήτσος ζει σ' ένα μικρό νησί του Ιονίου μαζί με τη γυναίκα του και τα έξι τους παιδιά. Κάθε μέρα τα παιδιά παίζουν με τον πατέρα τους ένα περίεργο παιχνίδι με τραγούδι και χορό. Σήμερα το βράδυ μερικά γειτονόπουλα είναι καλεσμένα στο σπίτι της ευτυχισμένης οικογένειας για να παρακολουθήσουν το μυστικό αυτό παιχνίδι. Στο δεύτερο, παραμονή του Αϊ-Γιαννιού στο μικρό χωριό ετοιμάζεται μεγάλο πανηγύρι. Στο σπίτι της Ανθής, της Φούλας και του μικρού Σπύρου όλοι ετοιμάζονται για τη γιορτή.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Πού βρίσκεται το καστανόδασος

Εκδόσεις: Σμυρνιωτάκη, 1991

 

Πίσω στα έργα

 

 

 

Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι

Εκδόσεις: Καμπανά, 1991

 

Τέσσερα παιδιά από την Αθήνα, περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, σ' ένα χωριό, το Δελφινοχώρι. Εκεί, παρέα με άλλα παιδιά του χωριού, απολαμβάνουν τις χαρές της εξοχής. Σύντροφος τους σε αυτές τις διακοπές, το βιβλίο.

Θεατρικό για παιδιά 10 χρόνων και πάνω

 

Πίσω στα έργα

 

 

Το παραμύθι του παππού και άλλες ιστορίες

Εκδόσεις: Σπαθής, 1989

 

Τα διηγήματα αυτού του βιβλίου, αναφέρονται στις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ανάμεσα στ' άλλα μας μιλάνε για την περιπέτεια του Γιάννη και της Λενιώς, για το Φωτάκη που ξαγρυπνά για να δει ν' ανοίγουν οι ουρανοί, για το Γιαννάκη που ζητά μια χάρη απ' τον ΄Αϊ-Βασίλη, για τη θαρραλέα Ρηνιώ και την περιπέτειά της αλλά και για την ιστορία των τριών Μάγων. Τέλος, διαβάζουμε για την πρωτοχρονιά και τα έθιμά της.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Το λουλούδι της αγάπης και άλλες ιστορίες

Εκδόσεις: Σπαθής, 1989

 

Εννέα διηγήματα μας μιλούν για την παντοδυναμία της αγάπης η οποία μπορεί ακόμη και αρρώστιες να θεραπεύσει και να σώσει τους ανθρώπους. Ακόμη βλέπουμε πως όταν η ανθρωπιά και η καλοσύνη υπάρχουν στις ψυχές των ανθρώπων, μπορούν να γίνουν και θαύματα.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ο μικρός ναυπηγός και οι φίλοι του

Εκδόσεις: Σμυρνιωτάκης, 1989

 

Ο Κωνσταντής στα έντεκα του χρόνια ζει την περιπέτεια, όταν τρομεροί κουρσάροι τον αρπάζουν και τον αναγκάζουν να δουλέψει κοντά σ' έναν άγριο βοσκό. Χωρίς να δειλιάσει, όμως στιγμή ο Κωνσταντής οργανώνει την απόδρασή του με τη βοήθεια του Ασπρούλη, ενός περιστεριού και της Μαλάμως μιας μαϊμουδίτσας. Ανεβασμένοι στην πλάτη ενός δελφινιού, ο Κωσταντής και οι φίλοι του, φτάνουν σ' ένα πανέμορφο νησί, όπου τους υποδέχονται πρωτόγονοι άνθρωποι. Ο Κωνσταντής τους μαθαίνει να πώς να βελτιώσουν την ζωή τους. Πάντα όμως νοσταλγεί το σπίτι του. Τελικά, ύστερα από τρία χρόνια γεμάτα περιπέτειες επιστρέφει στο νησί του, όπου περνά την υπόλοιπη ζωή του.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Μην κλαις μικρούλα μου

Εκδόσεις: Μόκας Ε. - Μορφωτική, 1988

 

 

Μια οικογένεια στη δίνη του πολέμου του '40. Ο πατέρας πηγαίνει στο μέτωπο και αφήνει πίσω στο σπίτι τη μικρή Νίτσα, με τη μητέρα, τη γιαγιά και τον παππού της. Το τέλος του πολέμου βρίσκει την οικογένεια διαλυμένη. Ο παππούς και η γιαγιά πεθαίνουν. Μέσα στον πανικό ενός συναγερμού η Νίτσα εξαφανίζεται, η μητέρα της τραυματίζεται και παθαίνει αμνησία. Ο πατέρας επιστρέφει και προσπαθεί να βρει τα χαμένα μέλη της οικογένειάς του. με πολύ κόπο και αγώνα θα δώσει τέλος στο οικογενειακό του δράμα.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Ο χαρούμενος γυρισμός

Εκδόσεις: Θουκυδίδης, 1987

 

Το Λεβεντοχώρι είναι ένα σχεδόν ερημωμένο χωριό της ελληνικής υπαίθρου. Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει φαίνεται να μην ελπίζουν σε τίποτα καλό. Ένα περιστατικό όμως θα τους αφυπνίσει και με αρχηγό τον νέο δάσκαλο θα ανακαλύψουν πως το μικρό χωριό τους μπορεί να προσφέρει πολλά, και έτσι γεννιέται ξανά η ελπίδα σε όλους.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Το δάσος κι ο κόσμος του

Εκδόσεις: Gutenberg, 1987

 

 

Όλα ξεκινούν με μια πυρκαγιά. Δεκαπέντε παιδιά ξεκινούν να κατασκηνώσουν στο δάσος της Άσπρης Ρεματιάς μαζί με το δάσκαλό τους. Εκεί οργανώνουν το χώρο κατασκήνωσής τους και καθορίζουν τις ομάδες και τις απασχολήσεις κάθε μιας. Στόχος τους , η προστασία του δάσους. Πολλές εκπλήξεις τους περιμένουν, αφού ακόμα και οι νύμφες των δασών κάτι έχουν να πουν στους μικρούς μαθητές.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Το μυστικό του πατέρα

Εκδόσεις: Ρέκος, 1986

 

 

Ένας επιστήμονας, περιβαλλοντολόγος, ζει με την οικογένειά του σε μια επαρχιακή πόλη. Διάφορα γεγονότα, όπως η μόλυνση του νερού, ο θάνατος ενός ανθρώπου από έκρηξη σε εργοστάσιο, θα σημάνουν την αρχή μιας μικρής περιπέτειας για τον επιστήμονα και την οικογένεια του

 

Πίσω στα έργα

 

 

Η Μακεδονία στο μύθο και τα παραμύθια

Εκδόσεις: Πλοηγός

 

 

Όταν ο Αλέξανδρος ο Α' της Μακεδονίας, θέλησε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς το 494 π.Χ., ορισμένοι συναθλητές του έκαναν ένσταση με τον ισχυρισμό πως τάχα δεν ήταν Έλληνας. Ο Αλέξανδρος τότε, υπερασπίστηκε την ελληνικότητά του, λέγοντας πως οι Μακεδόνες κατάγονται από το Άργος, από τη γενιά των Τημενιδών. Οι κριτές συμφώνησαν και ο Μακεδόνας βασιλιάς όχι μόνο έλαβε μέρος στους αγώνες, αλλά κατόρθωσε και να νικήσει!

Λίγο αργότερα, κάποιος άλλος Αλέξανδρος, ο Μέγας, κυρίευσε την Ανατολή διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό.

 Τα χρόνια πέρασαν και η ελληνική μακεδονική ψυχή κράτησε βαθιά μέσα της το ελληνικό πνεύμα.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Λαϊκά παραμύθια της Στερεάς Ελλάδας

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή, 2008

 

Στο ελληνικό παραμύθι, ξέχωρα από την ψυχαγωγία, υπάρχει και το διδακτικό στοιχείο, μέσα από τη σάτιρα. Ο παπάς, ο κουμπάρος, ο τεμπέλης είναι πρόσωπα που συναντάμε κάθε μέρα στη ζωή μας. Επίσης "υπάρχει μια περισσή κι εύκολη βωμολοχία... Είναι κάτι που βγαίνει από μια φυσική ειλικρίνεια, μια ανάγκη για άμεσο χαρακτηρισμό των πραγμάτων, μια αγάπη στο ωμό και το παραστατικό. Τα παιδιά κι οι μεγάλοι γελάνε με την καρδιά τους, την ώρα που ακούνε απότομα να ξεπετιούνται μέσα από τα κείμενα οι άπρεπες λέξεις, που άλλωστε επιτρέπει η χωριάτικη κοινωνία περισσότερο από την αστική".

Πίσω στα έργα

 

Η τροχιά του πολιτισμού 

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή, 1999

 

H γεωργία θεωρείται σαν η μεγαλύτερη ειρηνική επανάσταση που έγινε ποτέ στον πλανήτη μας κι είναι στενά δεμένη μαζί της η εξέλιξη της ανθρωπότητας. M' αυτή άρχισε μια ειρηνική ζωή που βοήθησε ν' αναπτυχθούν ιστορικοί πολιτισμοί.

 

Πίσω στα έργα

 

 

Η γυναίκα στο παραδοσιακό παραμύθι  

Εκδόσεις: Καλέντης, 1994

 

 

Πίσω στα έργα