close

Μάρρα Ειρήνη

Η Ειρήνη Μάρρα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Ακολούθησε Εμπορικές σπουδές και γαλλική φιλολογία. Από την εφηβεία της ήδη έκανε τις πρώτες εμφανίσεις στα γράμματα με δημοσιεύσεις κειμένων της, πεζών και ποιητικών, καθώς και μεταφράσεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Με την παιδική λογοτεχνία ασχολήθηκε συστηματικά μετά το 1972. Έγραψε παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα, θέατρο. Μετέφρασε Γάλλους συγγραφείς (Βολταίρο, Γκαρωντύ) και μεγάλο αριθμό παιδικών βιβλίων. Έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις. Για πολλά χρόνια έγραφε και παρουσίαζε εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Δίδαξε λογοτεχνία και μυθοπλασία σε σχολεία και σε σεμινάρια. Πέθανε το 1998.

 

 

Έργα

1.    Μυθικά τέρατα

2.    Κάρμεν

3.    Το μυστικό τραγούδι της Μάτας

4.    Ταοτιτέ και άλλες ιστορίες

5.    Η Γιαλούσα

6.    Η τριλογία του δίφραγκου

7.    Ο μικρός Ντουπ

8.    Τ' αερικό

9.    Ο άσπρος δράκος και η παρέα του

10. Το άδειο μπουκάλι

11. Θεογονία – Το πιο παλιό παραμύθι του κόσμου

12. Ο πολικός και η Μελένια

 

 

 

Μυθικά τέρατα

Εκδόσεις: Πατάκης, 2007

 

Το βιβλίο παρουσιάζει τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας με τρόπο διασκεδαστικό, και ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Πίσω στα έργα

 

Κάρμεν

Εκδόσεις: Κέδρος, 2006

 

Μια πρώτη γνωριμία των παιδιών με κορυφαία έργα της όπερας και το χώρο της μουσικής αγωγής. Επανέκδοση σε νέο σχήμα και με cd. Τα μικρότερα παιδιά θα ακούσουν το έργο από το cd. Τα μεγαλύτερα θα το διαβάσουν μόνα τους, ακούγοντας το cd. Έτσι θα συνδέσουν την εικόνα με το λόγο και τη μουσική, επιχειρώντας ένα πρώτο απλό βήμα στο χώρο της μουσικής αγωγής.

Πίσω στα έργα

 

Το μυστικό τραγούδι της Μάτας

Εκδόσεις: Πατάκης, 2004

 

Η Μάτα, ένα κωφάλαλο κορίτσι, ζει με τους γονείς της και τη γιαγιά της. Ο θείος της τής χαρίζει ένα όμορφο φυτό στα γενέθλιά της, που ύστερα από λίγο καιρό αρχίζει να μαραίνεται. Μάταια όλοι προσπαθούν να το σώσουν. Μόνο η Μάτα όμως θα τα καταφέρει. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:  Η μαμά κούνησε το κεφάλι της απορημένη. - Πώς τα κατάφερες; Τι του έκανες; Δεν μπορεί, κάτι του έκανες εσύ, αλλά τι; Έλα, πες μου... Η Μάτα γέλασε. Το μυστικό ήταν δικό της και θα το ήξεραν μόνο αυτή και το φυτό της! Το ξέρει και το αγόρι με τα δαντελένια χέρια κι ας είναι από άλλη ιστορία. Είναι και δικό του μυστικό και όλων όσοι ζουν τραγουδώντας δυνατά ή σιωπηλά το τραγούδι της ψυχής τους...

Πίσω στα έργα

 

Ταοτιτέ και άλλες ιστορίες

Εκδόσεις: Πατάκης, 2004

 

Το βιβλίο περιέχει τέσσερις ιστορίες που μιλούν για το όνειρο τη δημιουργία και τη δύναμη της καρδιάς! 

Πίσω στα έργα

 

Η Γιαλούσα

Εκδόσεις: Ελληνικά γράμματα, 2002

 

Μια μοναχική γυναίκα σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της πιέζεται ως την εξουθένωση. Κάθεται και λογαριάζει τα παλιά και τα μελλούμενα κι αποφασίζει με πείσμα και δύναμη.

Πίσω στα έργα

 

Η τριλογία του δίφραγκου

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2002

 

Οι άνθρωποι αισθανόμαστε, επικοινωνούμε, πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο, αναζητώντας μια αληθινή επαφή, αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο. Έτσι, φτιάχνονται τα όνειρα, η ελπίδα, οι ιστορίες.

Πίσω στα έργα

 

Ο μικρός Ντουπ

Εκδόσεις: Πατάκης, 2000

 

Ο Ντουπ, το μυρμήγκι, είναι μεγάλος αθλητής αλλά φοβάται τις κότες. Αγωνίζεται στη δισκοβολία με μια φακή, στον ακοντισμόςμε μια πευκοβελόνα, στη σφαιροβολία με ένα κερασοκούκουτσο. Γιατί όμως τον βάφτισαν Ντουπ; Το βιβλίο είναι κατάλληλο για να συμφιλιωθούν όλοι με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Πίσω στα έργα

 

Τ' αερικό

Εκδόσεις: Ελληνικά γράμματα,1999

 

Ένα ρηγόπουλο όμορφο και καλό που ο θεός του τα είχε δώσει όλα. Και έλεγες πως είναι ο πιο ευτυχισμένος από όλους τους ανθρώπους. Κι όμως, το παλληκάρι αυτό δεν χαμογέλαγε ποτέ του...

Πίσω στα έργα

 

Ο άσπρος δράκος και η παρέα του

Εκδόσεις: Κέδρος, 1998

Πίσω στα έργα

 

Το άδειο μπουκάλι

Εκδόσεις: Πατάκης, 1997

 

Δύο αδέρφια ζουν μαζί με τη μητέρα τους στην Πλάκα, στα χρόνια της Κατοχής. Ο Παντελής καταλαβαίνει πολλά, αλλά ο μικρός Γιώργος δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο γίνεται πόλεμος...

Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 1996

Πίσω στα έργα

 

Θεογονία – Το πιο παλιό παραμύθι του κόσμου

Εκδόσεις: Πατάκης 1989

 

Ο Ουρανός παντρεύεται τη Γη και ρίχνει τα παιδιά της στα Τάρταρα αλλά εκείνη βγάζει τον Κρόνο που στη συνέχεια σκοτώνει τον Ουρανό. Η Ρέα, γυναίκα του Κρόνου, γεννάει το Δία ο οποίος όταν μεγαλώνει αφανίζει τον Κρόνο, πολεμάει με τους Τιτάνες και τους Γίγαντες και τελικά επικρατεί.

Πίσω στα έργα

 

Ο πολικός και η Μελένια

Εκδόσεις: Ελληνικά γράμματα, 1961

 

Η Μελένια είναι μια καφετιά αρκούδα με μεγάλα μάτια, και ο Πολικός είναι ο δυνατός αρκούδος της χώρας των πάγων. Τα τέσσερα μικρά αρκουδάκια τους βρίσκουν το θαλασσοβότανο και κάνουν τους γονείς τους ευτυχισμένους.

Πίσω στα έργα